Blog en nieuws


Bemesting paardenwei - donderdag 13 februari 2020

De paardenweitjes om het huis zijn weer bemest
 
Ruim 12 jaar geleden zijn we begonnen met het bemesten van de paardenweitjes om het huis met eigen stalmest in plaats van drijfmest. De mest ligt voordat we hem opbrengen ongeveer een jaar op de hoop, zodat deze goed verteerd is en eventuele wormeitjes van de paarden afgestorven zijn. Zonder bemesting groeide er bijna geen gras op onze arme zandgrond. Het injecteren van de mest deed de graszode geen goed en na een maand of drie merkten we dat de groei er weer uit was. We wilden meer humus in de bodem hebben om het vochtvasthoudend vermogen te verhogen én meer bodemleven dat zou zorgen voor een goede omzetting van de bemesting. 
Na jaren geduldig ploeteren, hebben we nu een mooie weide met steeds meer kruidachtigen. Het is ieder jaar weer anders, door enorme droogte, geen vorst, veel water krijgen we de dynamiek die ieder jaar weer verrassingen in petto heeft. 

Onze paarden staan zelden op stal, maar de Paddock Paradise mesten we iedere dag uit. Ook het vlasstrooisel uit de stallen, kippenmest, caviastrooisel etc gaat op de hoop. In de hoop zitten veel mestpieren die, zeker in de zomer, mest en strooisels snel omzetten naar mooie compost. De uitstrooier van de loonwerker strooit het in februari fijn over het land uit en daarna hoeft er amper gesleept te worden. Door de regenwormen en ander bodemleven wordt de mest in de graszode verwerkt.
Onze koudbloeden hebben baat bij niet al te rijk grasland en door meer variatie in kruiden en grassen, wordt ook de biodiversiteit vergroot. Die diversiteit maakt het zo leuk om er dagelijks mee bezig te zijn. Uitmesten is (bijna) nooit een straf omdat er onderweg altijd wel wat te ontdekken is! Uitdagingen hebben we in al die jaren óók gehad, zoals Jacobskruiskruid, kruipende boterbloemen en ridderzuring. Daar ga ik nog eens een blog over vol schrijven!
 
     
 
     

 
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >